RTV Foto: Sabina Zorman

»Mislim, da se bo situacija sčasoma izboljšala, a bo za to potrebno nekaj časa«

Anketa o stanju, spremljanju in doživljanju RTV Slovenija

Avtorica: Eneja Berlič
Foto: Sabina Zorman

Radiotelevizija Slovenija že dlje časa bije bitko z raznovrstnimi spremembami v svojem delovanju in kadrovski postavitvi. Situacija še zdaj, po več kot dveh letih, ni popolnoma zaključena. Študentke in študente različnih smeri smo zato povprašali, kaj menijo o tem in kako so celotno situacijo doživljali sami. Zanimalo nas je predvsem, koliko Radiotelevizijo (RTV) Slovenija dejansko spremljajo, kdaj oz. če so opazili spremembe in kako menijo, da se bo situacija iztekla.

Manca Debenc, študentka mednarodnih odnosov

RTV trenutno ne spremljam, sem ga pa več v času referenduma. Sedaj ne več toliko, razen, če berem aktualne novice o situaciji. Konkretne spremembe sem sama opazila, ko so ukinili oddajo Globus, kar mi je bilo zelo čudno, saj je oddaja pokrivala velik del mednarodnega področja. Poleg tega sem opazila, da so se na intervjujih začeli pojavljati meni osebno neprimerni gosti. Ne zagovarjam, da se na nacionalni televiziji ne bi smeli pojavljati predstavniki različnih političnih smeri, ampak se mi zdi, da so desni gostje prevladovali. Mislim, da je zelo težko predvideti konec situacije, saj je tu veliko faktorjev, ki bodo odločili o tem. Upam na najboljše v prid javni televiziji in ljudem, ki jim je namenjena. Menim, da se je v medijskem prostoru zelo povečalo pripisovanje politične pristranskosti.

Rok Ličen, študent dramske igre

RTV spremljam praktično že celo življenje, zadnjih 6 let bolj aktivno. Oddaje, ki jih spremljam, so Tednik, Studio City, Tarča, športni prenosi in filmi tedna. Bolj kot televizijo spremljam radio, in sicer Val 202. Vsak dan tudi berem MMC. Spremembe sem začel opažati pred približno dvema letoma med kovidom in takratnimi pritiski. Opazil sem, da je bilo veliko oddaj nepričakovano ukinjenih in tematsko preoblikovanih, kar se mi je zdelo zelo problematično, saj je RTV izgublja svoj prvotni namen. Menim, da se bo situacija zaradi tolikšne javne pozornosti, kot jo ima, razvila pozitivno.

Maja Muženič, študentka mednarodnih odnosov

RTV načeloma ne spremljam veliko, sem pa zadnjih nekaj mesecev spremljala celotno situacijo, tako da sem se o njej podučila preko drugih novinarskih portalov. Sama zato spremembe nisem takoj opazila, sem pa postala veliko bolj pozorna na celotno dogajanje, predvsem na televiziji. Mislim, da je celotna situacija v medijskem prostoru še dodatno povečala pritisk, a hkrati pokazala moč novinark in novinarjev, ki imajo željo, da se stvari spremenijo na bolje. Sama mislim, da se bo situacija sčasoma izboljšala, a bo za to potrebno še nekaj časa.

Andraž Rešek, študent marketinga

RTV relativno veliko spremljam. Spremembe programa sem opazil pred volitvami aprila lani in so se mi zdele zelo očitne. Ukinili ali premaknili so določene oddaje, ki naj bi bile bolj »liberalne«, kar lahko sklepam, da je bila posledica političnih pritiskov. Upam in verjamem, da bo trenutna vlada rešila problem RTV in ga vrnila ljudem. V medijskem prostoru in na splošno so ljudje začeli biti bolj pozorni na pristranskost in privrženost določeni politični skupini. Zdi se mi, da se je začelo tudi večje opredeljevanje novinarjev in drugih bolj izpostavljenih ljudi v medijskem svetu, kar se mi zdi v redu.