naslovna slika ogrogle mizi o pritiskih na medije 2021

Kam vodijo pritiski na medije?

Nedavno smo bili pri nas priča večjim pritiskom na nekatere medijske hiše, ki ustvarjajo kakovostne in edinstvene vsebine, ključne za pluralnost v slovenskem medijskem prostoru. Presenetile so nas novice o prenehanju financiranja Slovenske tiskovne agencije, o možnosti zmanjšanja RTV-prispevka in o grožnji s prekinitvijo financiranja Radia Študent.

Ker člani Društva študentov novinarstva FEJS večkrat izrazimo svoje mnenje in nam ni vseeno, smo tokrat odzvali z okroglo mizo Kam vodijo pritiski na medije?, ki smo jo izvedli 12. marca 2021.

Z uglednimi gosti s področja novinarstva in komunikacije smo razpravljali o tem, kaj tovrstni napadi na medije pomenijo za prihodnost novinarskega poklica. Spraševali smo se tudi, ali gre pri omejevanju finančnih sredstev medijem pravzaprav za izvajanje prikrite ekonomske cenzure. Pa tudi do kod sega tolerančni prag, ko se verbalno nasilje, grožnje in ustrahovanje prenesejo na socialna omrežja.

Naši gostje so bili Nataša Štefe, novinarka in voditeljica na Valu 202 (RTV Slovenija) ter članica Novinarskega častnega razsodišča in izvršnega odbora radijskega sindikata; Mojca Zorko, urednica notranjepolitičnega uredništva Slovenske tiskovne agencije in članica upravnega odbora Društva novinarjev Slovenije; Hana Radilovič, urednica univerzitetne redakcije na Radiu Študent, in dr. Marko Milosavljević, redni profesor na Katedri za novinarstvo na Fakulteti za družbene vede ter član strokovne skupine (EENCA) za medije in kulturo, ki svetuje Evropski komisiji.

Pogovor sta moderirala študenta Jakob Murovec in Rene Markič.

Okroglo mizo si lahko ogledate na našem YouTube kanalu: https://youtu.be/WqKlwU6VSLw

izrezek zaslona na Zoomu

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja