GA Marseille 2023

Udeležili smo se FEJS Generalne skupščine v Marseillu

Člani FEJS Slovenija smo sodelovali na Generalni skupščini oziroma General Assembly (GA) Marseille 2023 mednarodne organizacije FEJS, del katere smo.

Na skupščini se je zbralo 24 udeležencev iz devetih držav. Izvolili smo nov izvršni odbor, sekretariat in lokacije mednarodnih dogodkov, ki jih bomo izvedli naslednje leto. Tema letošnje skupščine je bila »Trick or Truth: Fact check vs. Fake news«, zato je bil poudarek predavanj in delavnic na preverjanju dejstev.

Marseille – toplo in sončno francosko mesto

V nedeljo, na naš prvi dan, smo se udeleženci najprej malo spoznali, saj je bilo na skupščini veliko novih obrazov. Nato sta nam organizatorja Gaël Camba in Marie Vincent pokazala Marseille, drugo največje mesto v Franciji.

Čudovit sprehod po sončnem mestu nas je popeljal mimo pisanih ulic, polnih grafitov, cerkva in Place d’Armes. Kosilo smo pojedli kar na plaži, dan pa zaključili z opazovanjem sončnega zahoda ob baziliki Notre-Dame of la Garde.

GA Marseille 2023
GA Marseille 2023

Preverjanje dejstev je pomembno, prav tako tudi duševno zdravje

V ponedeljek smo gostili poročevalko in TV voditeljico na Euronews Sophio Khatsenkovo. Udeležencem je pokazala primere zavajajočih objav na družbenih medijih in kako je preverila njihovo vsebino. Pri svojem delu raziskuje videoposnetke in fotografije, vzete iz konteksta, ki se uporabljajo za širjenje mnenj o aktualnih temah, kot je konflikt med Palestino in Izraelom. Vprašali smo jo o tem, kako obdržati dobro duševno zdravje med opravljanjem takega dela, in eden od njenih nasvetov je bil: »Če boste gledali pretresljiv video, ga najprej poglejte brez zvoka – hujši je kot slika.«

GA Marseille 2023

Kasneje je namestnik direktorja za Evropo pri NBC News in že velik prijatelj organizacije FEJS Andy Eckardt spregovoril o preverjanju dejstev v novinarstvu iz širše perspektive tako velike organizacije, kot je NBC News. Tudi on je omenil pomen ohranjanja duševnega zdravja. Udeležencem je svetoval, naj se kot novinarji spomnijo, da je to le služba: »Delo s temami, ki vznemirjajo, je težko, a poskusite to pustiti v službi in se zavedati, da to ni vaše življenje«. Predstavil je tudi NBCU Academy, izobraževalni program za razvijanje veščin v novinarstvu.

TV novinar – one man band

V torek smo obiskali BFMTV Marseille Provence. Udeležencem se je zdelo zelo zanimivo, da tamkajšnji novinarji sami pripravijo celoten televizijski prispevek; na terenu snemajo z iPhoni. Obiskali smo redakcijo, studio in kontrolno sobo.

GA Marseille 2023

Mnoga brezplačna orodja za novinarje

Imeli smo delavnico z Elodie Martinez iz francoske tiskovne agencije AFP. Tam dela od leta 2008, lani se je pridružila sedežu AFP v Parizu, kjer razvija usposabljanja za digitalno raziskovanje. Predstavila je digitalne tečaje AFP, ki so na voljo po vsem svetu in so brezplačni za usposabljanje o preverjanju dejstev. Tudi sami smo uporabljali orodja za preverjanje dejstev, kot je povratno iskanje slik, da bi preverili nekatere fotografije, objavljene na spletu. Nekatera orodja za preverjanje fotografij so TinEye in Google Lens. Pokazala nam je tudi InVID WeVerify, ki se uporablja za preverjanje videoposnetkov. Ogledali smo si možnosti iskanja po spletnih brskalnikih in omrežju X.

Gostili smo tudi Caroline Radnofsky z NBC News s sedežem v Londonu. Pokazala nam je, kako uporabljati Open-Source Intelligence (obveščevalna dejavnost zbiranja in analiziranja javno dostopnih podatkov) kot orodje za preverjanje dejstev. Poudarila je, da je pri preverjanju dejstev pomembno slediti podatkom, ugotoviti, kako je material prišel do nas, in kdo je prvotni vir. Pri preverjanju lahko tudi prosimo ljudi za pomoč, ko morda vedo nekaj, kar bi sami dolgo iskali. Če na primer poznamo nekoga v Tokiu, lahko za nas potrdi, da je ulica na določenem videoposnetku res v omenjenem mestu.

Novi član naše organizacije Richard Brandt je predstavil COPE Training, ki ga razvija na Univerzi TU Dortmund. Program vključuje tečaje za novinarje, ki jih lahko člani FEJS-a preizkusijo in ustvarjalcem posredujejo povratne informacije.

Richard Brandt

Vemo, kje bodo naslednji FEJS dogodki

Generalne skupščine so namenjene tudi razpravam o notranjih zadevah naše organizacije. Tokrat smo imeli veliko novih udeležencev, zato so Neža, Vlad in Robert prvi dan predstavili, kako je FEJS sestavljen, kako se včlaniti, kako oblikovati satelit v posamezni državi in za katera mesta v organizaciji lahko posamezniki kandidirajo.

V ponedeljek smo po skupinah razpravljali o tem, kaj bi lahko v prihodnje izboljšali na področjih financ, mreženja, prisotnosti na spletu in internega komuniciranja. Zadnji dan so skupine svoje ideje predstavile ostalim.

V torek smo izvolili nov izvršni odbor, ki ga zdaj sestavljajo Robert Van Loon, Nienke Wensveen, Richard Brandt, Greta-Maria Lepo in Patrick Klapetz. Novi sekretariat bo nizozemska ekipa.

Izvolili smo tudi lokaciji Letnega kongresa (Annual Congress – AC) in Generalne skupščine (General Assembly – GA) za leto 2024. Aprila bodo v Helsinkih na Finskem gostili AC, jeseni pa bodo v Dortmundu v Nemčiji gostili GA.

GA Marseille 2023