RTV Foto: Sabina Zorman

»Vsak vleče niti na svoj konec«

Anketa o poročanju o referendumu za javno RTV

Avtorica: Neja Baša
Foto: Sabina Zorman

V preteklem letu smo se Slovenci na referendumu odločali o treh zakonih, med drugim o noveli Zakona o Radioteleviziji (RTV) Slovenija. Za sprejetje naštetih zakonov je bila večina volivcev, in sicer 62,83 odstotka. Po referendumu je bil marsikdo zadovoljen z izidom, a vsi gotovo ne. Mediji, ki so dolžni o takšnih dogodkih pravočasno obveščati ljudi, so to počeli na različne načine. Slovence na ljubljanskih ulicah smo vprašali, kaj si mislijo o poročanju RTV Slovenija pred referendumom. Zanimalo nas je predvsem, kako dobro so bili obveščeni in kaj menijo o stališču poročanja, ki ga je zavzel RTV Slovenija pred in med referendumom.

Sara Mezgec, študentka

Pred referendumom sem spremljala dogajanje in iskreno nisem vedela, kako glasovati. Tako tiskani kot tudi digitalni mediji niso dovolj obveščali, nisem dobila nobenih jasnih informacij. Pravzaprav niti na dan referenduma še nisem vedela, kaj obkrožiti na glasovnici. Najbolj me je zmotilo, da mediji dejansko niso podali podatkov o tem, kakšne bodo posledice, če glasujem za ali če glasujem proti. Veliko je bilo trenj med strankami in nasploh je vsaka stranka vlekla niti na svoj konec.

Silvester, upokojenec

Iskreno sem razočaran. Pred referendumom je vladala takšna napetost, da sem ves čas premišljeval, ali je sploh vredno iti na referendum. Na koncu nisem šel. Mediji so objavljali in poročali, ampak na način, da so ustvarjali še več trenj, in prav zaradi takšnega medijskega poročanja nisem šel glasovat. Ravno neizčrpno poročanje medijev me je motilo. Preprosto nisem bil zadovoljen z RTV in ostalimi mediji. Eni vlečejo na eno stran, drugi na drugo, res nisem vedel. kaj je prav. Mediji so obveščali državljane, a vsak v svojo korist. Splošnega vodila, kaj bo prinesel glas za in kaj glas proti, ni bilo.

Nika Hartman, študentka

O tem referendumu se je zelo malo govorilo in medijsko poročalo. Niti mladi nismo točno vedeli, kaj se dogaja, kaj šele starejši. RTV je poročal na način, da je »za vse je kriva politična desnica, sami nismo ničesar storili«. Seveda ima vsaka zgodba dve plati, a RTV je predstavljal samo eno stališče. Videli so to možnost, saj je bilo takrat veliko trenj s politično desnico in so izkoristili priložnost, da zaščitijo sebe in politično desnico »okrivijo« . To govorim nepristransko, samo navajam dejstva, nisem pristaš politične desnice. V ozadju se gotovo skriva še kaj drugega kot to, kar so predstavljali v času pred referendumom.

 Manca Remec, zaposlena

Vsekakor bi mediji morali malo bolj ozavestiti državljane o dogajanju. Sploh pri temah, kjer ljudje ne vedo, za kaj točno se gre, morda se tudi bojijo. Osveščati bi morali, mediji bi posameznikom morali ponuditi podatke in razlage, da ljudje razumejo, za kaj sploh glasujejo in kakšne bodo posledice. Raznih kampanj nisem spremljala.

Šime, upokojenec

RTV sem spremljal pred referendumom, informacij je bilo dovolj, obveščali so nas z vseh strani. Trenutno RTV Slovenija ne spremljam več, nisem zadovoljen z odločitvami, ki so jih sprejeli. Vedel sem, kakšne bodo posledice glasovanja, a kar se zdaj dogaja, mi ni všeč. Referendum sem spremljal, bil sem 100-odstotno pri tem in informacije so bile pravočasno zagotovljene. Vsi mediji so dobro poročali, tudi vpleteni RTV, ki pa je sedaj korenito spremenjen.

Ivana, upokojenka

Poslušala sem medije, brala članke in spremljala dogajanje pred referendumom. S poročanjem RTV nisem bila zadovoljna in tudi sedaj nisem zadovoljna. Podatkov v medijih je bilo veliko, a ne vem, ali so bili dovolj koristni. Izid referenduma mi ne ugaja, prej je bilo boljše, a saj vemo, da se to prerekanje vleče že veliko časa. Želeli so zadevo urediti in prav je tako, a so vse z novim zakonom le poslabšali. Žalostno je, da je veliko talentiranih novinarjev odšlo z RTV Slovenija. Kar naenkrat so jih odpisali, kar je velika škoda.